Przepis na aksamitny koktajl herbaciany z mango
i truskawkami – dla mocnych i zdrowych zębów!
Każda pora jest idealna na pyszny koktajl,
który nie tylko syci i rozpieszcza smakiem, ale także dostarcza moc składników
odżywczych. Świeże, odpowiednio dobrane składniki koktajlu mogą mieć
niebagatelny wpływ na zdrowie. Mixowane w odpowiednich proporcjach mogą służyć
jako pyszne naturalne suplementy wspierające funkcjonowanie całego organizmu
oraz poszczególnych jego potrzeb, takich jak na przykład lśniące włosy, mocne paznokcie, czy też
gładka skóra. Tym razem poniżej propozycja przepisu na smakowity koktajl odżywczy dla zdrowych i mocnych zębów.
Składniki na 2 porcje:
2 mango – ok 400 g - 260
6 truskawek – ok 100 g - 33
Pół szklanki jogurtu – ok 100 g
- 60
Pół szklanki naparu z zielonej
herbaty - o
1 łyżka tartych migdałów lub
płatków migdałowych – 10g – 60 kcal
Ksylitol – opcjonalnie
Sposób przygotowania: Zieloną
herbatę zaparzyć i ostudzić, truskawki umyć i obrać z szypułek, mango obrać ze
skórki. Wszystkie składniki miksować
przez ok 1 minutę. Można dosłodzić ksylitolem.
Wartość
odżywcza: 1
porcji ok 210 kcal
Wskazówka: Aby utrzymać zęby w optymalnej formie,
konieczne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich mikroelementów.
Najważniejsze z nich to wapń i fosfor. Wapnia dostarczymy poprzez spożywanie
mleka i przetworów mlecznych, takich jak na przykład jogurty naturalne, oraz migdały.
Ważne dla zdrowia zębów są również witaminy - głównie C i A. Pierwsza z nich
działa bakteriobójczo oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dużą ilość witaminy C zawierają na przykład truskawki. Witamina A bierze natomiast
udział w produkcji śliny, gojeniu ran i wielu innych ważnych procesach
zachodzących w jamie ustnej. Bardzo dużo witaminy A znajdziemy na przykład w
mango. Picie koktajli jest doskonałym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi,
w tym również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej,
wartościowej formie. Przygotowując koktajl należy pamiętać o trzech sprawach – nie
dosładzajmy koktajli cukrem, ewentualnie ksylitolem. Pijmy takie napoje tylko przez słomkę, wówczas
cukry i enzymy trawienne będą miały znacznie ograniczony kontakt ze szkliwem. Zęby
można umyć dopiero ok 30 minut po wypiciu koktajlu. – zaleca dr. Romana
Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Warto
wspomnieć także o przeciwpróchniczych właściwościach ksylitolu i zielonej
herbaty, które poprzez działanie zasadotwórcze mogą ograniczać rozwój bakterii odpowiadających
za próchnicę. Co więcej, zielona herbata zawiera niezbędny dla zębów fluor.