Leśne grzyby - Dowiedz się, jakie mają właściwości, wprowadź do codziennej diety i korzystaj z nich przez cały rok.
Czy grzyby to coś więcej
niż woda i trochę smaku? Czy rzeczywiście są tak małowartościowe, jak się
zwykło o nich mówić? Czy w takim razie w ogóle warto po nie sięgać? Najwyższy
czas obalić kilka mitów, narastających latami w temacie grzybów i odkryć prawdę
o tym niewątpliwym przysmaku z lasu rodem.
Sezon na leśne grzyby powoli dobiega końca. Tej jesieni
pogoda zdecydowanie zaskoczyła wszystkich amatorów grzybobrania i zamiast
tradycyjnego wysypu grzybów we wrześniu, uraczyła nas przyjemnością leśnych
spacerów jeszcze w listopadzie. Chociaż
tegoroczne zbiory nie były szczególnie obfite, kilka wypadów do lasu z
pewnością pozwoliło poczynić własne zapasy na zbliżającą się zimę. Dla wielu z
nas jednak przygoda z leśnymi grzybami zaczyna się i kończy na… wigilijnej
kapuście. Dlaczego? Ponieważ pokutuje przekonanie, że grzyby są trudno
dostępne, w zasadzie nie zawierają w sobie żadnych wartości, trzeba samemu je
zbierać, a do tego ich czyszczenie, przygotowanie i obróbka wymagają
umiejętności i zajmują za dużo czasu. Czy aby na pewno?
Wartość grzybów warta
zachodu!
Prawdą jest, że grzyby w niemal 90% składają się z wody i zawierają
minimalne ilości węglowodanów oraz tłuszczu. Jednak ich skład i wartości
odżywcze są znacznie bogatsze niż do niedawna zakładano i powielano to
przekonanie. Grzyby
mogą stanowić sycący, wartościowy i smaczny składnik codziennego menu.
Zawierają dużo błonnika, który wpływa na poczucie sytości i sprawne trawienie,
jak również utrzymuje wysoki poziom metabolizmu. Grzyby to także
spora ilość białka (około 3-9%), dzięki temu nazywane są czasami leśnym mięsem.
Wysoka zawartość białka wpływa na ich strukturę oraz konsystencję, dzięki czemu
grzyby są jędrne, esencjonalne i sycące. Poza błonnikiem grzyby zawierają też
całkiem sporo innych cennych składników. Są to liczne mikro i makroelementy takie jak potas,
fosfor, sód, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, kadm, jak
również witaminy: ryboflawina, tiamina, niacyna oraz witaminy A, D i C. Antyoksydanty
występujące w grzybach mogą wspierać układ odpornościowy, natomiast obecny w
nich beta-gluken uczestniczy w procesie obniżania poziomu złego cholesterolu.
Dieta grzybowa? Dieta z
grzybami!
Z uwagi na zawartość wody i proporcje między węglowodanami,
tłuszczami oraz białkiem, grzyby są niskokaloryczne i doskonale sprawdzają się
na diecie redukcyjnej. W szczególności
grzyby świeże są świetnym dodatkiem do dietetycznego menu, bo to właśnie w nich
ilość kalorii jest niewielka w porównaniu z objętością i ich wagą – mówi
Konrad Przepiórka, ekspert polskiej marki Devaldano – od lat
dostarczającej na polskie stoły wspaniałe, pełne aromatu grzyby i inne dary
lasu oraz pyszne, bliskie naturze przetwory o prostych składach. Również
marynowane grzyby mają stosunkowo niewiele kalorii, przy jednoczesnym
zachowaniu sporej objętości. Większą wartość kaloryczną mają natomiast grzyby
suszone. Po wysuszeniu i odparowaniu wody składniki mineralne, zawarte w
świeżych grzybach ulegają naturalnemu skoncentrowaniu, co prowadzi do wzrostu
wartości ale także i kaloryczności w suszu. Mimo to, nie należy się tym
szczególnie przejmować, ponieważ grzyby suszone spożywa się głownie po
namoczeniu, w formie dodatku do dania, więc nawet susz nie podbije w drastyczny
sposób kaloryczności dania – dodaje
ekspert marki Devaldano.
Zróżnicowany smak i
wszechstronne zastosowanie
Grzyby, poza właściwościami odżywczymi, posiadają również – a
może przede wszystkim – walory smakowe. Zróżnicowane możliwości obróbki grzybów
pozwalają na wykorzystywanie ich pod różnymi postaciami w wielu potrawach. Suszeniu
najlepiej poddają się gatunki mięsiste z twardymi kapeluszami, np. borowiki,
kozaki czy podgrzybki. To niezastąpione składniki polskich sosów, zup, a także
dań wigilijnych: barszczu czy pierogów. Natomiast grzyby marynowane: pieczarki,
kurki czy rydze to uniwersalny i niezwykle smaczny dodatek do kanapek,
koreczków czy sałatek. Grzyby bardzo dobrze znoszą obróbkę cieplną, która –
umiejętnie przeprowadzona – wydobywa z nich pełnię aromatu. Duszone maślaki są
wspaniałym dodatkiem do mięs, kurki pomogą odkryć zupełnie nowe oblicze
tradycyjnej jajecznicy, a kapelusze boczniaków czy kań otoczone w bułce tartej
i smażone jak kotlety mogą być doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegetarian.
Grzyby to nie tylko źródło wartości odżywczych, ale i smaku,
dlatego warto wprowadzić je do jadłospisu i korzystać z ich właściwości
częściej niż od święta. Nie tylko grzybiarze, którzy własnoręczne zbierają
grzyby i gromadzą zapasy, przetwarzając swoje zbiory w susz, mrożonki czy
marynaty, mogą cieszyć się częściej grzybowym smakiem. Grzyby są teraz łatwo
dostępne i cały rok można kupić je w różnej formie w sklepach. Warto jednak
stawiać na produkty sprawdzone, tworzone pod kontrolą uprawnionych
grzyboznawców, posiadające etykiety informacyjne z dokładnym opisem, składem,
atestami i informacjami o producencie oraz pochodzeniu surowca. Tylko takie
produkty pozwolą w bezpieczny sposób cieszyć się pełnią smaku, aromatu i wartościami
ukrytymi w leśnych grzybach.
Więcej o grzybach, przetworach, leśnych owocach i przysmakach
na Devaldano.pl