Risotto z borowikami i parmezanem to pyszne danie, które kusi wyśmienitym
smakiem i aromatem. Risotto jest dość proste w przygotowaniu i nie wymaga szczególnych
umiejętności kulinarnych. Dzięki temu każdy może je przygotować uzyskując
wspaniałe danie, które z pewnością podbije podniebienia domowników czy gości.
Do przygotowania pysznego risotto potrzebne będą dobrej jakości składniki i
odrobina cierpliwości, której wymaga mieszanie ryżu przy przygotowaniu potrawy.
Składniki:
13 g suszonych borowików w plastrach
70 g masła
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki ryżu arborio
750 ml bulionu
70 g startego parmezanu
kilka gałązek pietruszki i tymianku
Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
·
Borowiki zalej szklanką wody i odstaw na pół
godziny. Po tym czasie odsącz grzyby, ale wywar z namaczania zachowaj – przyda
się do sosu.
·
Na patelni rozpuść 50 g masła, wrzuć drobno
pokrojone szalotki i duś przez 3 min. Dodaj rozgnieciony czosnek i podsmażaj
przez kolejne 3 min.
·
Borowiki pokrój w paski i wrzuć na patelnię.
Smaż na wolnym ogniu przez 5 min.
·
Dodaj ryż i mieszając, smaż, aż będzie szklisty.
Stopniowo podlewaj wywarem.
·
Zmniejsz ogień i mieszaj tak długo, aż ryż
wchłonie wywar. Cały czas mieszając, wlej pół szklanki bulionu. Powtarzaj ten
proces do czasu, aż ryż będzie al dente.
·
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 50 g startego
parmezanu, 20 g masła, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku.
Przemieszaj.
·
Przed podaniem posyp startym parmezanem i
świeżym tymiankiem.
Szef Kuchni radzi:
Nie płucz ryżu przed gotowaniem. Zachowana w ten sposób
skrobia spowoduje, że ryż stanie się miękki i kleisty, a risotto będzie miało
idealną konsystencję!