Poniżej
przepis na pyszne kotleciki, w których rozsmakują się zarówno dorośli jak i
dzieci. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają paście sezamowej, a oryginalną
konsystencję kaszy jaglanej. Można przygotować je w formie tradycyjnych
kotlecików lub podzielić na malutkie kuleczki i serwować na obiad po kilka szt.
na tzw. jeden kęs. Kotleciki doskonale pasują do kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków,
można je śmiało zajadać także w towarzystwie samej surówki, lub te mniejsze na
jeden kęs dodać do sałatki! W przepisie nie ma jajka ani bułki tartej. Jajko
nie jest potrzebne, ponieważ mięso idealnie daje się formować w porcje. Bułka
tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką jaglaną. Kaszka jest wartościowa
odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja
mięso. Mięso połączone z pastą sezamową, kaszą jaglaną i bazylią jest
delikatnie orzechowe w smaku, wyśmienicie pachnie, jest mięciutkie, więc bez
wątpienia podbije podniebienia małych i dużych smakoszy.
Składniki:
(na ok 8
kotlecików)
250 g mięsa
mielonego
1 łyżka pasty
sezamowej tahini
2 łyżki
ugotowanej kaszy jaglanej
2 - 3 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
Posiekana
bazylia
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować
kaszę jaglaną i ostudzić, posiekać bazylię i wraz z mięsem włożyć do miski.
Całość dopełnić łyżką tahini, 3 łyżkami pełnoziarnistej kaszki jaglanej i
dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Formować z mięsa
kuleczki i układać na patelni delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Kotleciki
lekko obsmażyć a potem dodać odrobinę wody i dusić ok 10 minut.
Wskazówka: kotleciki w wersji dla dorosłych
mocniej przyprawić solą i pieprzem. Można je także usmażyć bez duszenia.