Bardzo
pomysłowa i aromatyczna propozycja przepisu na sycącą zupę, która jest gotowa w
15 minut. Proste składniki, krótki czas przygotowania i pyszny efekt końcowy
sprawiają, że zupę można wykorzystać w planowanym menu, ale również w
sytuacjach awaryjnych. Na przykład takich, kiedy w domu mamy niewiele
produktów, wyjście do sklepu z różnych przyczyn nie wchodzi w grę, a musimy
skomponować danie obiadowe. Zupę chlebową można dowolnie przyprawiać a nawet
wzbogacić o dodatkowe składniki. Doskonale smakuje także w wersji z podsmażoną
papryką lub porem, jednak w przedstawionej opcji podstawowej również jest
pysznym i sytym daniem.
Składniki:
1
litr bulionu (domowy lub BIO kostki bulionowej)
1
cebula
30
g masła
250
g bezglutenowego Chleba krojonego Teff 3Pauly
Sól,
kminek, pieprz
Przygotowanie:
Pociąć
chleb na paski i drobno posiekać cebulę. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i
podsmażyć chleb wraz z cebulą, aż kostki cebuli staną się szkliste. Bulion
zagrzać i dodać do niego podsmażony
chleb z cebulką. Doprawić przyprawami i całość gotować na małym ogniu przez 2-3
minuty.
Gotowe!
smacznego!
Porada:
zupę można serwować z grzankami z roztopionym serem żółtym, przygotowanymi w
międzyczasie w piekarniku.