Dowiedz się, dlaczego witamina D jest tak ważna w każdym wieku i dlaczego
koniecznie trzeba ją suplementować.
Witaminy i związki mineralne są niezbędne dla
prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas jednak, gdy niektóre z nich
możemy z łatwością dostarczać z licznymi produktami spożywczymi, inne nie
występują powszechnie w pokarmach. Tak jest w przypadku witaminy D, która ma
niebagatelny wpływ na rozwój już od pierwszych dni życia.
Witamina D – cenna i rzadka jak złoto
Witamina
D, czyli tak naprawdę hormon steroidowy, wytwarzany z cholesterolu, znajdującego się w organizmie
podczas kontaktu skóry ze słońcem, to witamina, której niedobór jest bardzo
powszechny nawet w wysoko rozwiniętych społeczeństwach. Dzieje się tak dlatego,
ponieważ nasłonecznienie w większości państw Europy jest
niewystarczające, aby doszło do wytworzenia odpowiedniej ilości tego
związku. Po drugie, witamina D występuje w bardzo nielicznych produktach
spożywczych, takich jak żółtko jaj albo tłuste ryby, m.in. łosoś, węgorz czy dorsz.
Niezbędna już od pierwszych dni
życia
Dzieci
powinny ją dostać niemal zaraz po urodzeniu. Witamina D zapobiega krzywicy,
wspomaga proces rozwoju tkanki kostnej, korzystnie wpływa na system nerwowy oraz
serce. Maluchy z niedoborem witaminy D3 cierpią na próchnicę, rozmiękanie kości
potylicy, a ich układ mięśniowy nie funkcjonuje prawidłowo. Początkowo witaminę
D podawano dzieciom w formie tranu, ponieważ obecność tłuszczu dodatkowo
zwiększała przyswajanie cennego związku przez organizm. Teraz biorąc pod uwagę
możliwe zanieczyszczenia wód metalami ciężkimi, zaleca się jednak podawanie
tranu sporadycznie bądź okresowo. Najmłodsze dzieci, jeśli karmione są mlekiem
modyfikowanym, nie muszą przyjmować dodatkowych dawek witaminy D – preparaty
takie zawierają ją w odpowiednich ilościach. Natomiast dla maluchów karmionych
piersią rekomendowana dawka to 400IU. Witaminę D należy podawać niemowlętom od 8 dnia i nie przerywać do końca życia.
Dorośli też jej potrzebują
Osoby
dorosłe również nie powinny zapominać o odpowiedniej suplementacji witaminy D;
kolejne badania udowadniają bowiem jej wpływ na coraz to nowe aspekty
zdrowotne. Wśród dobroczynnych właściwości tego związku wymienia się ochronę
przed stanami zapalnymi, redukcję ryzyka zachorowania na osteoporozę,
łagodzenie stanów depresyjnych, zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu
1, a także ochronę przed zawałami. Niedobory witaminy D łączy się ze
zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób tarczycy, reumatyzmu, a nawet
nowotworów.
Kto najbardziej potrzebuje witaminy D?
Witamina D jest potrzebna
absolutnie wszystkim – kobietom w ciąży, dzieciom, osobom dorosłym, osobom
otyłym oraz seniorom. Każda z wymienionych grup ma inne zapotrzebowanie.
Kobiety w ciąży powinny przyjmować od 1500-2000 j.m, dzieci od 600-1000 j.m,
osoby dorosłe od 800 -1000 j.m., a osoby otyłe i seniorzy od 1600 – 2000 jednostek.
Zalecane dzienne spożycie w każdej grupie zależy od wieku, masy ciała i pory
roku.*
Witaminy D3 i K2 – skuteczna para
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów
syntetycznej witaminy D, jednak aby była ona naprawdę skuteczna, należy
przyjmować ją wraz z witaminą K. Dlaczego? Otóż suplementacja witaminy D
zwiększa przyswajanie wapnia. Często jednak może się on gromadzić w
nieodpowiednich miejscach: organach, tętnicach czy stawach, prowadząc do
niebezpiecznych zwapnień. Zapobiega temu witamina K2, która dla wapnia działa
jak „drogowskaz” – kieruje go tam, gdzie jest najbardziej potrzebny, czyli do
kości, które wzmacnia i chroni przed uszkodzeniami.
Witaminę D oraz K2 przyjmować można osobno, jednak
wygodniejszym rozwiązaniem są preparaty, zawierające w sobie odpowiednią dawkę
obu składników. Innowacją są suplementy, dostępne już na polskim rynku, w
których witamina D3 oraz K2 rozpuszczone są w oleju lnianym. Z jednej strony
tłuszcz ten sprawia, że cenne związki są łatwiej przyswajane przez organizm, a
drugiej stanowi dodatkowe źródło kwasów omega-3, które dodatkowo chronią organizm
przed chorobami układu krążenia oraz dbają o prawidłowy poziom cholesterolu we
krwi
Specjaliści biją na alarm - niedobór witaminy D
może dotyczyć nawet 90% Polaków**. Potrzebujemy jej szczególnie podczas
jesiennych i zimowych miesięcy, kiedy słonecznych dni robi się coraz mniej. Nie
czekajmy zatem na niepokojące objawy. Wprowadźmy do diety więcej produktów
zawierających witaminę D oraz pod okiem lekarza bądź dietetyka starajmy się
uzupełnić jej niedobory.
*http://www.dvitum.pl/o-witaminie-d.html
Płudowski P. i wsp. (2013) Witamina D: Rekomendacje dawkowania w
populacji osób zdrowych oraz grupach ryzyka deficytów – wytyczne dla Europy
Środkowej 2013 r., Standardy medyczne/Pediatria, T.10, str. 573-578.
** Płudowski P. i wsp. (2013) Ocena
stanu zaopatrzenia w witaminę D w populacji osób dorosłych w Polsce, Standardy
medyczne/Pediatria, T.11, str. 609-617.