Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią – pyszny pomysł na zdrowy obiad dla dorosłych i dzieci
Sezon
na dynię w pełni, warto więc wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów i
urozmaicić menu w aromatyczne, pomysłowe dania, które zarówno dorośli i dzieci
będą zajadać ze smakiem. Poniższy przepis na placuszki jest bardzo uniwersalny
i świetnie nadaje się zarówno dla dużych i małych smakoszy. Placuszki świetnie
smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. W
wersji dla dorosłych wystarczy dodać do nich sól oraz serwować z bardziej
doprawionym sosem np. czosnkowym czy ziołowym.
Składniki na ok 7 szt.
5
czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (ok pół torebki)
1
jajko
1
gruby plaster dyni pokrojony w kosteczkę
4
łyżki kaszki Holle z dynią, kukurydzą i ryżem
½
ząbka czosnku
Szczypta
majeranku
Olej
kokosowy do delikatnego podsmażenia
Przygotowanie
Ugotować
kaszę gryczaną, nieco ostudzić. Obrany i oczyszczony gruby plaster dyni pokroić
w drobną kosteczkę, gotować ok 10 - 15 minut i odcedzić. Tak przygotowana dynię
umieścić w misce wraz ugotowana kaszą. Dodać jako, wyciśnięty czosnek przez
praskę oraz kaszkę dyniowa Holle, całość doprawić majerankiem i delikatnie
wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością oleju i
delikatnie przyklepać formując placuszki. Smażyć na małym ogniu kilka minut do
zarumienienia. Gotowe! Smacznego!
Porada:
Dynię i kaszę gotować w tym samym czasie, to znacznie przyspieszy przygotowanie
dania. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i
bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.