Zaskakujące
połączenie brokułu z mleczkiem kokosowym pozwoliło na stworzenie wyjątkowo
aromatycznego dania o niepowtarzalnym smaku. Gęsty, sycący krem o pięknym
kolorze i kuszącym zapachu nie tylko wspaniale smakuje, ale także bardzo
efektownie i oryginalnie prezentuje się na talerzu. Niebanalne dodatki takie
jak tofu i pasta z pestkami dyni z brokułem nadają wyjątkową nutę smakową
potrawie i wzbogacają ją o cenne wartości odżywcze. Krem jest świetnym pomysłem
zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan. Czas przygotowania potrawy to zaledwie 30
minut a efekt końcowy jest naprawdę świetny.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min
LICZBA PORCJI: 4 porcje
SKŁADNIKI
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami Well Well
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami Well Well
1 brokuł
1 cukinia
2 cebule
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
pęczek bazylii
1 opakowanie tofu
150 ml mleczka kokosowego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju (w wersji wegańskiej) lub masła klarowanego do smażenia
1 cukinia
2 cebule
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
pęczek bazylii
1 opakowanie tofu
150 ml mleczka kokosowego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju (w wersji wegańskiej) lub masła klarowanego do smażenia
PRZYGOTOWANIE
W niewielkiej ilości wody
gotujemy umyte i pokrojone warzywa, cebulkę kroimy w drobną kostkę i lekko
dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek, po czym smażymy
jeszcze chwilę i dodajemy do warzyw wraz z siekaną natką i bazylią. Wszystko
miksujemy blenderem na krem. Na koniec dodajemy pastę i mleczko kokosowe,
ponownie lekko blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Podajemy z
pokrojonym w kostkę tofu.
Gotowe! Wszystkiego Smacznego! Well-well.eu
Wskazówka: Pokrojone tofu można macerować w sosie
sojowym lub occie balsamicznym, dzięki czemu będzie miało bardziej intensywny
smak.
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę
z pestkami dyni z brokułami Well Well.