Carpaccio z buraków z hummusem to wyjątkowo
efektowna potrawa, która podbija podniebienia oraz syci inne zmysły. Prezentuje
się imponująco, dlatego bez wątpienia można ją przysłowiowo konsumować także
oczami. Carpaccio z buraków smakuje
doskonale, a do tego utrzymane jest w trendzie zdrowej kuchni. Szczególnym
dodatkiem podkreślającym smak i nadającym charakteru całej potrawie jest hummus,
który oprócz swojego niebanalnego smaku jest skarbnicą wartości odżywczych.
Carpaccio jest świetną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni,
jak i wegetarian oraz wegan.
fot.well-well.eu |
Składniki dla 4 osób
1 granat
3-4 czerwone buraki
2 opakowania Hummusu ( Well Well )
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
pęczek natki pietruszki
garść rukoli
ziarna czarnuszki
ziarna słonecznika
tłuczony czarny pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
pęczek natki pietruszki
garść rukoli
ziarna czarnuszki
ziarna słonecznika
tłuczony czarny pieprz
Przygotowanie
Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy na cienkie talarki, które układamy na talerzu. Doprawiamy oliwą oraz octem balsamicznym, posypujemy tłuczonym pieprzem. Na buraki nakładamy łyżeczką porcje hummusu. Wszystko przybieramy natką pietruszki, rukolą, ziarnami granatu oraz czarnuszką i prażonym (na suchej patelni) słonecznikiem.
Wskazówka: Jeżeli mamy bardzo
mało czasu, możemy ekspresowo przygotować carpaccio, kupując ugotowane buraki
(zamykane termicznie) – wówczas efektowna potrawa powstanie już w 20 minut.
Gotowe!
Wszystkiego Smacznego!